Onisifor Ghibu
Profesorul ONISIFOR GHIBU a fost si ramane una dintre marile personalitati ale culturii romanesti, un adevarat intelectual roman care si-a dedicat intreaga viata si activitate binelui public, tarii pe care a slujit-o cu cea mai mare credinta si loialitate.
S-a nascut in Ardealul istoric, in comuna Saliste ( Jud.Sibiu) la 31 mai 1883 intr-o familie de tarani meseriasi. Scoala primara a urmat-o in satul natal, apoi a frecventat cursurile gimnaziale la Sibiu si Brasov.
Si-a desavarsit pregatirea in pedagogie, filozofie, istorie si filologie la Universitatea din Bucuresti si apoi in strainatate la Universitatea din Budapesta, Strassbourg si Jena, la ultima a obtinut si titlul de doctor in pedagogie.
Inca din tinerete O.Ghibu si-a manifestat latura sa nationalista si patriotica, a luptat pentru apararea invatamantului romanesc, a ortodoxismului, pentru libertatea nationala.
S-a implicat in lupta pentru Unirea Basarabiei cu Romania din anul 1918 alaturi de romanii basarabeni ca: Vasile Stroescu, Ion Inculet, Pantelimon Halippa.
In perioada 1918-1945 O.Ghibu a desfasurat o bogata activitate atat pe plan politic cat mai ales pe plan didactic in calitate de profesor universitar de pedagogie la Universitate din Cluj.
In timpul regimului communist (1945-1989) profesorul O.Ghibu a simtit presiunea regimului totalitar ca si alti intelectuali democratici romani.
A fost primul profesor de la Universitatea din Cluj care a fost demis din viata universitara. A suferit prigoana comunista in lagarul de la Caracal, a fost mereu supravegheat de catre organele de securitate din orasul Sibiu unde a locuit pana la sfarsitul vietii.
O.Ghibu a scris peste 1000 de articole cat si carti de referinta precum: “Pe baricadele vietii”, “ De la Basarabia ruseasca la Basarabia romaneasca”, “Despre Educatia” , “ Corespondente”.
Profesorul Onisifor Ghibu a fost si ramane un adevarat om al scolii romanesti, un demn urmas al lui Gheorghe Lazar. S-a stins din viata la 31 octombrie 1972 la Sibiu, unde se afla si mormantul sau.
Profesor Istorie: Adriana Draghici